Yksi amerikkalaisen yhteiskunnan vastenmielisimmistä ilmiöistä on kaksinaismoralismi. Arkipäiväisin ilmenemismuoto sille ovat varmaan nuo parhaaseen katseluaikaan esitettävät tv-ohjelmat. Kaiken maailman tyhjänpäiväistä tosi-tv -formaattia tunkee tuutista pilvin pimein, kuten vaikkapa "Rysän päällä"-sarjan kaltaista paskaa, mutta annapas olla jos joku ohjelmassa - aihepiiriin hyvinkin sopivasti - sanoo "fuck", niin johan siitä vähintäänkin pitäisi tv-yhtiö haastaa oikeuteen. Lasten moraalin turmelemisesta. Joten eikun "piip" lausuman päälle, niin maailma pelastuu. Kukaan ei  arvaa mitä se tyyppi oikeasti sanoi.

Sama syöpä on levinnyt jo aikaa sitten tänne Pohjolan pikku wannabe-amerikkaan. Valitettavasti tauti näyttää olevan pahenemaan päin. Radiossa kaalimato-sauvan onnellinen omistaja tapasi rentoutua masturboimalla. Ei enää. Nyt hän "piip", mitä se sellainen touhu sitten onkaan. Telkkarissa DNA:n mainos kehotti hommaamaan helvetissä uusia soittareita kapulaan. Nyt käsketään hommata enää jotain piippausta, mikä kuulostaa vanhanaikaiselta, kun useimpien kapulat soittelevat jo iloisesti mp3-musiikkiakin.

Siis "helvetti" on jotain sensuroinnin arvoista? Kukahan vitun idiootti senkin keksi? Johan se nyt saatana on tuttu sana jopa kirkossa kävijöille. Varsinkin kirkossa kävijöille.

Kirosanat ovat yksi, jos nyt ei kauneimmista, niin ainakin monikäyttöisimmistä suomen kielen osasista. Etenkin nuoremmalla polvella vittu sopii mainiosti ilmaisemaan puhekielessä pilkun ja pisteen paikkaa, joskus välilyönninkin. Ja nostaahan se nyt vähintäänkin hymyn huulille, kun ulkomailla naapuripöydässä joku ojentaa kovakorvaista tarjoilijaa parilla kunnon perkeleellä. Kovalla ärrällä. Kunhan ojentaja ei ole häiriöksi asti jurrissa.

Monestako kielestä löytyy yhtä komeaa kirosanaa kuin "perkele"? Tai toista suosikkiani, tietääkseni scifi-piireissä lanseerattua sanaa "huorrrra", joka ei, toisin kuin äkkinäinen kuvittelisi, ole halventava kommentti keskustelukumppanin uravalinnasta.

Mistä tämä iljettävä trendi oikein johtuu? Niin sanotuista hyvistä tavoista ei voi olla kyse, sillä sensuuri ja sanojen pelkääminen ovat hyviä tapoja vain diktatuureissa ja poliisivaltioissa. Ja niissäkin vain viranomaisten mielestä.

Onneksi sitä voi vaihtaa kanavaa kun tuollainen poliittinen korrektius rupeaa ärsyttämään. Paitsi kun muu perhe vahtaa Idolsia. Silloin katson velvollisuudekseni kertoa lapsille, mitä niiltä idoleilta vahingossa suusta lipsahti. Ihan siltä varalta, että se olisi jotenkin jäänyt epäselväksi. Vielä tämä onnistuu, mutta eiköhän joku kökkötraktori kohta tuo kotimaisiinkin ohjelmiin nuo jenkkisarjojen viimeisimmät villitykset, väärinpuhujien suun liikkeiden softaukset ja väärin elehtijöiden keskareiden piilotukset.

On sitä tuostakin vielä varaa parantaa. Ryhtiliike pitäisi ulottaa suoriin lähetyksiin. Ajatelkaa nyt vaikka jotain yleisurheilun MM-kisoja, tai herra paratkoon Olympialaisia, joissa jo kansakuntamme nuhteeton mainekin on vaakalaudalla. Salskea urheilijamme, nuorison esikuva, epäonnistuu suorituksessaan. Helposti siinä muutama vittu huulilta irtoaa, vaikka sponsori kielsi ja urheiluliitto uhkaili. Onhan se järkyttävää.

Nykyisenä digiaikana voitaisiin ottaa tietotekniikka avuksi. Viivästetään suoraa lähetystä minuutilla parilla ja ajetaan kuvamateriaali tietokoneen kautta. Puheentunnistus alkaa olla jo arkipäiväistä; helposti sitä kone ääniraidalta v-alkuiset sanat tunnistaa ja piippauksella korvaa. Vaan onhan sellaistakin nähty, ettei ääni ole ollenkaan päätynyt kotisohvalle asti, mutta huulilta on ollut kuulevankin helppo lukea, mitä tuli sanottua. Hahmontunnistus on vielä vaikeaa, mutta kyllä se tietokone jo kasvot muusta kuvamateriaalista erottaa. Ei siitä ole enää pitkä matka huulten liikkeiden analysointiin. Ennen kuin tekniikka sinne asti kehittyy, voitaisiin softata nenän alapuolinen alue koko lähetyksen ajaksi. Ihan varmuuden vuoksi.

Loppuun pieni anekdootti. Katsottiin porukalla South Parkin yhtä kaikkien aikojen riemukkaimmista jaksoista, sitä jossa ufot asensivat Cartmanin takamukseen jättimäisen persetutkan. Eric haukkui kaikkia ja kaikkea dildoiksi, vaikkei ilmeisestikään ymmärtänyt mitä sana tarkoittaa. Kuopuksemme siitä kysymään: "Isi, mikä on bilbo?" Mitäpä siihen olisi pitänyt sanoa? "Katso Googlesta". En tiedä, katsoiko. Oikealla kirjoitusasulla.